Möt våra musiker
Om oss

Västerås Stadsmusikkår sedan 1988.

Möt våra musiker
Om oss

Västerås Stadsmusikkår sedan 1988.

previous arrow
next arrow

Västerås Stadsmusikkår (VSMK) är en ideell, fristående symfonisk blåsorkester med ca 40 blåsare och slagverkare, där såväl fritids- som yrkesmusiker musicerar tillsammans på fritiden.

Musikkåren bildades 1988. Vår nuvarande dirigent och musikaliske ledare är Leif Karlsson. Vi repeterar varje onsdagskväll i Västerås Konserthus, och har under åren gjort ett stort antal konserter med allt från Carmina Burana till Queen. Vi ger egna konserter, samarbetar med körer och gästartister, marscherar, spelar vid invigningar och festligheter som Nationaldagen och Kulturnatten. 

Musikkåren är ansluten till Sveriges Orkesterförbund och bildningsförbundet Kulturens.

Vår repertoar är mycket varierad och svårighetsgraden för oss musiker är blandad.

Vi spelar gärna originalverk för symfonisk blåsorkester, transkriptioner av klassisk musik, musikaler, filmmusik, men även rock, pop, jazz och traditionell marschmusik.

Vi gör 4-5 större symfoniska konserter per år, och under sommarhalvåret ett drygt 10-tal parader och mindre konserter på stadens gator och torg.

Historia

Västerås Stadsmusikkår bildades formellt den 14 september 1988 efter initiativ av Sigurd Olsson, dåvarande studierektor vid Musikskolans blåsavdelning. Efter att ha insänt en skrivelse till Kultur och Fritid med förslag till bildandet av en amatörblåsorkester och fått ett positivt svar, kunde arbetet sättas igång. Utan de bidrag som erhölls från Västerås kommun skulle bildandet av den nu representativa, fristående vuxenorkestern aldrig varit möjligt.

Det fanns ett stort behov av en amatörblåsorkester i Västerås; sedan Västerås Arbetares Musikkår lades ned på 1960-talet hade det inte funnits någon, och vid bildandet hade man en vision av att Västerås skulle få en representativ orkester till jubileumsåret 1990, vilket även lyckades. Först av allt sammansattes en interimistisk rådsgrupp, som kom att jobba mycket för orkestern. I denna grupp representerades musiklärare, amatörmusiker, Västerås kommun och Regionmusiken, nuvarande Västmanlandsmusiken. Gruppen kallade våren 1988 via annons i VLT till ett informationsmöte i Blåsboskolan, där ett fyrtiotal personer mötte upp. Man började ta emot intresseanmälningar, och hösten 1988 hölls de första ordentliga repetitionerna. Man satsade då på ett första konsertframträdande, som skedde den 28 januari 1989 i Konsertsalen.

Håkan Johansson var under de första 30 åren, 1988-2018 musikkårens dirigent och musikaliske ledare, följt av att Leif Karlsson tillträdde våren 2019. Västerås Stadsmusikkår är en symfonisk blåsorkester med satsning på det konsertmusikaliska, men har även marsch på programmet. Detta gör att orkestern vänder sig till en bred publik. Ögats intryck för publiken på premiärkonserten var också positivt eftersom uniformer hade införskaffats.

Kårens första engagemang var då man för första gången marscherade framför Första Maj-tåget 1989. Samma år började också de nu så välkända och traditionella lördagsparaderna. Musikkåren har varit med på många evenemang, bl.a. Nationaldagen 1990, då kungaparet var närvarande. Man har också spelat på t.ex. curling-VM, bandy-SM, invigningen av Bergslagspendeln, Mälarbanans första spadtag och mycket mer. Under tusenåret 1990 framträdde kåren ofta, och blåste såväl in som ut festligheterna under två nyårsaftnar i följd på Stora torget.

Musikkårens stödförening hade funnits redan vid orkesterns bildande, och 1990 var det första verksamma året. Från att vara ett fyrtiotal då växte de på tre år till drygt 200 medlemmar. Stödföreningen hjälper till kring konserterna och ger bidrag, t.ex. tenniströja till varje orkestermedlem och ordentliga notställ.

Resor är ett ofta återkommande inslag i Västerås Stadsmusikkårs verksamhet. 1991 åkte musikkåren till Schweiz där de bland annat höll en succékonsert i Dübendorf, Zürich. I ortens tidning stod att läsa: ”Hela konserten under ledning av Håkan Johansson var en utomordentlig njutning, för vilken åhörarna tackade med stående applåder”. Kåren framträdde också utomhus i centrala Zürich och på Mainau.

Styrelsen satte som mål att göra en skivinspelning under hösten 1992. Detta drevs särskilt av Magnus Eriksson, musikkårens ordförande från starten och tills våren 1997. Inspelningen resulterade i att alla västeråsare kunde glädjas åt en verkligt lyckad CD med hög musikalisk och teknisk kvalitet, ute i affärerna till julen 1992. Efter mycket hårt jobb kunde alla musikanter glädja sig åt det fina resultatet.

Den stora händelsen 1993 var resan till Hamar i Norge, där musikkåren skulle tävla i konsertmusik. Många musiker reste med blandade känslor, men det hela var en väldigt positiv erfarenhet för Stadsmusikkåren. Tävlandet resulterade också i en hedrande placering, andra pris. Detta år passerade stödföreningens medlemsantal 200.

Västerås Stadsmusikkår var representationsorkester när Riksförbundet Sveriges Amatörorkestrar (numera Sveriges Orkesterförbund efter sammanslagningen med Sveriges Orkestrars Riksförbund) firade 50-årsjubileum 1994. Vidare spelade man på bl.a. jollekappseglarfestivalen, Västerås flygdagar och invigningen av Mälardalens Högskola.

År 1995 reste musikkåren till engelska Scarbourough och genomförde bl.a. en formidabel slutkonsert i Whittby inför 300 jublande människor. I övrigt bjöd året på bl.a. en höstkonsert med sångerskan Marie-Louise Werner som solist.

Under 1996 skedde två större evenemang. Dels genomförde Stadsmusikkåren tillsammans med Musik i Västmanland en körkonsert med 300 sångare från hela länet. Denna konsert kröntes med sopranen Jeanette Bjurling-Efraimsson, västeråsare med sina rötter i Bror Samuelssons körer och sedermera utbildad vid Kungliga Musikhögskolan, som solist. Gästdirigent var Per Borin, då nybliven chefsdirigent för operan i Stralsund-Greifswald i Tyskland. Den andra höjdpunkten var resan till österrikiska Wien, för att deltaga i en festival med omkring 40 musikkårer. Västerås Stadsmusikkår representerade här Sverige genom RSAO. Mycket stöd till resan kom från Västerås stad, och resan var mycket uppskattad hos många av musikanterna.

Musikkårens nionde verksamhetsår, 1997, innehöll flera höjdpunkter. Dels blev kåren utvald att än en gång representera Sverige, denna gång på den Nordisk-Baltiska körfestivalen på Gotland. Musikaliskt ansvarig under festivalen var den för musikkåren bekante Per Borin, som hade femtusen körsångare och trehundra musikanter att förfoga över på avslutningskonserten. De andra höjdpunkterna var förstås finalkonserterna på Dalhalla vid Rättvik (med gästartisten Loa Falkman) och Strömsholms slott.

Så var det dags för jubileumsår. Musikkåren började med en tidig vårkonsert och ett antal utomhusspelningar innan vi åkte till Svensk Blåsmusikfestival i Jönköping. Där korades Västerås Stadsmusikkår till Svenska mästare 1998. Under året spelades också den andra CD-skivan in, samtidigt som musikkåren var med vid invigningen av Västerås Domkyrkas nyrenoverade orgel och avslutade året med en pampig konsert där trombonisten Jessica Gustavsson var gästsolist.

Årtusendets sista år 1999 inleddes med en spelning på en av VIKs hemmamatcher i Rocklundahallen. Sedan invigde musikkåren Svensk Blåsmusikfestival, men var tyvärr förhindrade att tävla. På hösten gjorde musikkåren sin första i en rad mycket uppskattade marscher på Hebyfestivalen, och året avslutades med en julspelning på varuhusen i city.

Redan i februari inleddes år 2000 med invigningen av Vestmanniaden och några dagar senare den första Växhuskonserten för Kulturskolans elever. I Svensk Blåsmusikfestival var musikkåren för andra gången med och tävlade, men kom tvåa, blott en poäng bakom Mjölby Stadsmusikkår. Årets stora händelse var resan till Ungern, som dels bestod av ett besök i Budapest och deltagande i körfestivalen i Sopron. På hösten var musikkåren med på invigningen av CuLTUREN och avslutade med sin allra sista konsert i den gamla konsertsalen i Carlforsska gymnasiets lokaler.

Västerås Stadsmusikkår blev år 2001 åter svenska mästare i blåsmusik, den här gången i hårdare konkurrens än någonsin tidigare. Musikkåren hann på våren även med två tattoon i Fagersta och Västerås. Höstsäsongen bjöd på en utomhuskonsert i samarrangemang med Västerås Sinfonietta och en extra sen marsch (10 november) från Bondtorget till Östra Hamnen, förutom den regelbundna höstkonserten.

Höjdpunkterna under det påföljande året, 2002, var en avslutning och en invigning, nämligen finalkonserten på Strömsholms Slott respektive invigningen av Västerås Konserthus. Under invigningsveckan genomförde musikkåren även en egen konsert.

2003 blev ett konsertrikt år. Redan i februari hölls för fjärde gången den årligen återkommande konserten för Kulturskolans elever, som följdes av sedvanlig vårkonsert i april och före sommaruppehållet bl.a. deltagande i Arosfestivalens karnevalståg. I början av oktober lockade musikkåren tillsammans med sånggruppen Viba Femba ett nästintill fullsatt konserthus. Som om inte det var nog, avslutades året med en höstkonsert och uruppförande av Daniel Nelsons ”Bounce”, ett beställningsverk åt musikkåren.

Den svenska musikfestivalen i italienska Lido di Jesolo var sommarens resmål 2004. Några veckor innan åkte musikkåren till Svensk Blåsmusikfestival och blev svenska mästare för tredje gången. På hösten medverkade musikkåren på invigningen av orienterings-VM.

Nästa uruppförande skedde i mars 2005. Det var Fredrik Hagstedts ”Sinfonia Meditativa” som Västerås Stadsmusikkår (grundad 1988) uruppförde tillsammans med Västerås Ungdomsmusikkår (grundad 1990), för övrigt första gemensamma konserten någonsin. Stadsmusikkåren deltog även i firandet av nationaldagen och invigningen av Mälarveckorna.

2006 innehöll den sedvanliga mixen av tattoo, konserter, nationaldagsfirande osv, men årets fokus låg framförallt på Rymdens Musik. Höstens temakonsert genomfördes som en lång audiovisuell föreställning med inspelad datorröst, bildspel, levande aktörer på scen och förstås själva musikkåren. Till jul genomfördes också en spelning på ICA Maxi, där musikkåren bytt ut sina mössor mot tomteluvor.

Stadsmusikkåren hade under år 2007 flera olika samarbeten, i form av Blåsarkonsert, gemensam marsch och på hösten konsert med Västerås Ungdomsmusikkår. På vårkonserten uruppfördes marschen Major Texas Nulli Secundo av Leif Karlsson.

På våren 2008 reste Stadsmusikkåren musikaliskt till Amerika, för att på hösten resa på riktigt till den internationella musikfestivalen i Cascais, Portugal. Hösten avrundades med att spela på fotbollslandskamp och en konsert med orkestersolister.

Det stora projektet 2009 var uppförande av Carmina Burana tillsammans med Västerås Kammarkör och Fryxellska skolans elever årskurs 9. På försommaren hölls en konsert på borggården, Västerås Slott där Stadsmusikkårens musik blandades med tal av Mikael Genberg. På hösten åkte Stadsmusikkåren åter söderut, till Oktoberfest i Calella, Spanien och så avslutades året med en efterlängtad marschkonsert.

Samarbetet med Kammarkören fortsatte under 2010 med en blandad vårkonsert som delvis repriserades på Kulturnatten samma år. Stadsmusikkåren stod under året också värd för en scen på MusikRUM Västerås, genomförde en bejublad konsert med Freddy Amigo och en julkonsert med Ansgarskyrkans musikkår och kören Cantabile.

År 2011 ägnades till stor del åt två stora konserter: på våren spelades det idel rysk musik i Salut Moskva! och på hösten framförde Stadsmusikkåren några av sina favoriter inom genren filmmusik. Dessutom vidgades under året konceptet Blåsarkonsert till att bli en Blåsarfest där Kulturskolans blåsensembler fick framträda var för sig och alla tillsammans i finalen.

Det var tätt med konserter 2012: mitterminskonsert på Jakobshöjden och vårkonsert med de bägge solisterna Jesper Harryson, oboe och Anders Riber Marklund, trombon. På försommaren gjordes en ny konsert tillsammans med Freddy Amigo, och till hösten hanns med såväl en utvecklingsresa till Åland, Konserthusjubileum i Vasaparken med dansare från Balettelevskolan, en höstkonsert med Västerås Big Band som en julkonsert på Jakobshöjden.

Under jubileumsåret 2013 framträdde Stadsmusikkåren ofta, bl.a. en spelning ute + inne på Guldstänk i mars och Skultuna IS 100 år i snöglopp i april. Vårkonserten utgjordes av Djur i Dur, en stor dansföreställning tillsammans med Balettelevskolan från Kulturskolan. I augusti spelade musikkåren under Kungaparets Eriksgata. En 25-årsfest på Odd Fellow följdes av en jubileumskonsert på Carlforsska dit gamla medlemmar bjudits, och så avslutades året med två julkonserter, först tillsammans med Kammarkören i Konserthuset, och så en egen konsert på Jakobshöjden.

2014 var ett vår som bjöd på en vårkonsert med bl.a. tavlor från COBRA-gruppen, Enigmavariationer och Jernbane Damp Galop med lokförarvissla, följt av en sommarkonsert på Vallby. Hösten innehöll en inomhuskonsert på Kulturnatten och dubblerad höstkonsert tillsammans med Volvo Musikkår i Eskilstuna, under temat Musik över Mälaren, med bl.a. Water Music av Händel, Sea Songs och Pirates of the Caribbean.

Samarbetskonceptet fortsattes 2015 då Stadsmusikkåren hade vårkonsert tillsammans med Västerås Youth Marching Band under konserttiteln Musik över generationer. En vecka senare invigdes 50-årsjubileumet av stadsdelen Råby och deras vårfest, och i juni skedde ny sommarkonsert på Vallby, denna gång med konceptet musikkryss. Hösten bestod av ett återbesök på Oktoberfesten i spanska Calella med mycket nöje, en höstkonsert på Carlforsska som blandade Orfeus i underjorden och kröningsmarschen Crown Imperial med Trumpet Party, Sinatra, Sway m.m. som minnen från höstens resa.

Ett nytt samarbete inleddes våren 2016 i form av att musikkåren framförde kompositören Staffan Sjösvärds verk Concerto Grosso i tre satser för brassextett och blåsorkester. Vårkonserten var också ett samarbete med dirigentstudenten Stina Widén som fick leda musikkåren i Hosts andra svit, Sjostakovitjs vals och Valdres-Marsj. Under hösten spelade Stadsmusikkåren vid entrén till utbudsdagen Smaka på Konserthuset. Den stora höjdpunkten skedde i oktober, då Magnus Bäcklund var gästartist som framförde ett antal låtar av Sting, Queen, David Bowie och Elton John, alla i arr av Staffan Sjösvärd.

2017 inleddes som de flesta år med en Blåsarfest, följt av vårkonsert där Johan Lindestad var solist i Ralph Vaughan Williams tubakonsert, samt att konserten i övrigt bjöd på allt från Armeniska danser och Suite Française till musik ur filmerna Enchanted och Batman. På hösten välkomnades gästdirigent Jerker Johansson som hade inte mindre än 7 egna kompositioner på repertoaren. Dessutom medverkade Stadsmusikkåren på ICA:s 100-årsjubileum och invigning av Hakon Swensons allé, en spelning som började i kyla och slutade med marsch i snöglopp!

Nästföljande år, 2018 var Magnus Bäcklund och Staffan Sjösvärd tillbaks när musikkåren arrangerade Queen in Concert med stor kör från Västerås med omnejd, kompgrupp och solist. Det var en riktig publikdragare! På hösten firade musikkåren 30 år med en jubileumskonsert där Håkan Johansson avtackades för sin tid som musikalisk ledare, från början hösten 1988 tills nu.

Leif Karlsson tillträdde som ny musikalisk ledare vid början av 2019, och publiken fick lära känna honom i därpå följande vårkonsert med orkestern i centrum, följt av en konsert på Vallby en dryg månad senare. Under hösten medverkade Stadsmusikkåren vid invigning av första spadtaget för ett äldreboende på Öster Mälarstrand och så höstens stora begivenhet i form av konsert med världsstjärnan Anders Paulson och hans underbara sopransaxofon i en rad tangos av Ástor Piazzolla.

2020 hann precis inledas med Blåsarfest, när resten av verksamhetsåret omkullkastades av Covid-19. I planerna ingick ett besök på Uppsala Blåsmusikfestival, vårkonsert med bl.a. Tavlor på en utställning samt en höstkonsert med barnkör. Musikkåren höll ändå igång repetitionsarbetet på hösten i enlighet med gällande rekommendationer för att motverka smittspridning.

Covid-19 påverkade till stor del verksamheten även 2021, men till hösten kom musikkåren igång igen och kunde genomföra konserten Favoritsånger från Pippi & Emil tillsammans med barnkören Young Voices från Västerås Kulturskola.

Äntligen kunde Västerås Stadsmusikkår köra för fullt 2022, ett år som inleddes med ett samarbete med Sala Blåsorkester där vi gjorde två konserter tillsammans i mars. Det följdes av en konsert i maj där Timo Räisänen tolkade Ted Gärdestad, en resa till Regementsparken i Gävle för att genomföra en konsert vi vunnit 2004, men som då regnade bort. Vårt samarbete med Sala Blåsorkester fortsatte genom medverkan i deras fyrverkerikonsert till hösten. De två sista programpunkterna detta år var dels en operakonsert med Joel Annmo, Västerås Kammarkör och fyra solister från Mälardalens universitet, samt en julkonsert på Café Mosaic.

Under 2023 gjorde musikkåren en renodlad blåsorkesterkonsert med orkestersolister, under ledning av Markus Jonsson, ett antal utomhusspelningar i stekande sol och till hösten en soulkonsert med Samuel Ljungblahd, kör och kompband i Ansgarskyrkan, samt avslutade året på nytt med julkonsert på Café Mosaic, denna gång under ledning av Teo Hillberg.